Paluszki czekoladowe na słodko, w wyszukiwarce znajdziecie także słone paluszki na 2 dni :)
- 9 czubatych łyżek otrębów (6 owsianych + 3 pszenne)
- 2-3 łyżeczki kakao
- 1,5-2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- słodzik do smaku
- 1 małe jajko
- Połowę otrąb zmieszać z jogurtem, odstawić do nasiąknięcia.
- Resztę składników wymieszać (jajko wbić dopiero po ustaleniu słodkości masy), dodać nasiąknięte otręby.
- Odstawić masę, by stwardniała.
- Piekarnik rozgrzać do 180* blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Nabierać porcje masy, rolować rękoma cienkie paluszki (najłatwiej na stole). Jeśli masa jest nadal mokra dosypać odrobinę otrąb lub skrobi.
- Gotowe paluszki przełożyć na blachę, piec 10-15 minut (lekko przypieczone mają bardziej wyrazisty smak).
Witam.
OdpowiedzUsuńWłaśnie je zrobiłam, ale w formie kuleczek. Wyszło 17 kulek, więc będzie na kilka dni:)
Są pyszne!
Pozdrawiam
Ola
Fajnie :) to były moje pierwsze paluszki na słodko :) nie myślałam o nich jako o kuleczkach, ale to fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńtak patrzę na ten przepis i przydałoby się mu, żeby zmniejszyć jego ilość składników :D
pozdraiwam :)