ZNAJDŹ PRZEPIS

wtorek, 15 lutego 2011

Biszkopt - Dukan


Biszkopt czekoladowy: na zwykły bez kakao
  • 3 jajka
  • 2 łyżki skrobi/budyniu
  • płaska łyżka kakao
  • 1-2 łyżki mleka w płynie
  • słodzik
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat "do sernika" lub mieszanka cytrynowego i pomarańczowego (można pominąć aromat choć polecam ten "do sernika"
Oddzielić białka. Wymieszać wszystkie składniki, ubić białka, które dodać do masy kakaowej. Piec w nagrzanym piekarniku 10 min w 150 stopniach i drugie 10 minut w 175 stopniach, w średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Próbowałeś/aś? Napisz jak ci wyszło :)

33 komentarze:

  1. bylam dzis w lidlu i znalazlam syrop, malinowy i wisnia. 1,29 :D kiedys pisalam i pytalam o niego i mowilam ze nie umialam go znalezc. Otoz ma inna etykiete, bez takiej biedronki i w ogole zmienione jakos, ale to o tej chodzi :p 1:8
    a Twoj biszkopt postaram sie moze wykorzystac do jakiegos ciasta, badz sprobuje wymyslic tiramisu moje wlasne:D
    i zrobilam w zeszlym tygodniu ciasto z mlekiem skondensowanym z Twojego przepisu tez.
    Nie jestem na dukanie, tlyko stosuje wiele zasad i korzystam w tych przepisow, wiec do ciasta dodalam banana, ulozylam go pokrojonego na biszkopt. Smakowalo niemalze jak moj ulubiony kopiec kreta ogolnie bbbb dobry byl, zjadlam go w dwa dni:D i bardzo wysokim dzieki duzej ilosci mleka, niestety biszkopt byl bardzo niski i mialam problem z przekrojeniem go :( mialam malo skrobii to dalam lyzke skrobii, lyzke maki kukurydzianej, pol lyzki budyniu wanilia. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wczoraj kupowałam ten syrop i też zauważyłam, że ma inną etykietę, bo już nie jest 0%, bo ma odrobinę 0,1% soku z malin, ale to tak mało, że różnicy nie robi, nadal bezcukrowy jest :)
    Biszkopt powinien urosnąć, mnie kiedyś nie wyrósł i nie mogłam przekroić, bo słabo białka ubiłam i za niską temperaturę miałam :)
    A powiedz mi, chudniesz coś nie będąc na dukanie tylko stosując częściowo? Ja jadłam raczej zdrowo i pełnoziarniście, ale nie chudłam, tyle tylko że utrzymywałam wagę.
    A jak smakuje tiramisu? Nigdy nie jadłam i nie widziałam tego. Dobre to? :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kurcze przeciez mialam bialka ubite fajnie :( moze temp. za mala faktycznie... ale jak biszkopta przelalam do blachy to takiego samego niemalze wyciagnelam. ale i tak byl pyszny :D sproobuje raz jeszcze z niedalekiej przyszlosci!:)
    tak schudlam, od poczatku pazdziernika 13 kg. z tym ze ostatnio duzo poddjadam, no ale dzis na szczescie bylo juz dobrze i mam nadzieje ze dalej bd sie ladnie odchudzac i chudnac :) mialam 81, teraz waha sie miedzy 67,2-69,6. zalezy od dnia pory itp.

    OdpowiedzUsuń
  4. to ja tu wczesniej pisalam, dzis robilam tort mleczny po raz 2. z bananami tez jak w kopcu kreta i do biszkoptu uzylam 4 srednich jajek :) bialka ladnie sie ubily, piekarnik mocno nagrzany, bialka stopniowo powoli i dokladnie mieszalam z reszta i wyszedl 2 razy chyba wyzszy :) i dalam 2,5 lyzki skrobii, aromat cytrynowy, waniliowy i do sernika :):)
    a jako ze dalam banany to pasowalby idealnie aromat bananowy ale niestety szkoda mi kasy na armoaty bo po 5 zl jeden plus przesylka, a poki co jestem na rodzicow utrzymaniu wiec mi nie dadza kasy na takie cos:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tez srednio z kasa i z mama mieszkam, a zalapalam taka dorywcza robote, wiec sobie uzbieralam :P
    A aromaty, sa tak baaardzo wydajne, ze naprawde oplaca sie kupic je raz i miec na baaardzo dlugo :)
    Fajnie, ze ci wyszedl :) Mnie zazwyczaj wystarcza tylko aromat do sernika, bo jest totalnie genialny z czekoladowym biszkoptem :)
    W sumie i tak fajnie masz, ze moglas dodac banany, bo je uwielbiam i mi teskno za nimi, ale mam aromat i caly swiat jest teraz bananowy :)
    pozdrawiam :)
    PS: podrzuc kiedys fote, jak ci ciasto wyszlo, bo nie wiem jak wyglada kopiec kreta i ciekawi mnie jak to wygladalo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglada tak samo jak twoj z tym ze jest z bananami :D a nazywam go a'la kopiec kreta bo w orygianlnym kopcu kreta z oetkera jest ciemny biszkopt, jakas delikatna masa z kawalkami czekolady (czego u mnie nie ma) i z bananem :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej
    Ja własnie piekę biszkopcik teraz jeszcze poszukam u Ciebie czym nadziać :)
    Marzy mi się taki biszkopcik z ptasim mleczkiem ;)
    Oczywiscie zaraz będe robić z Twojego przepisu!!!
    Dziękuje bardzo za tego bloga :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Biszkopt z ptasim mleczkiem? Wyszłoby prawie to samo co sernik na zimno, ale bardziej mleczny :D
    Aczkolwiek zawsze to inaczej smakuje i konsystencja także inna..
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  9. a proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie dawałam wtedy, bo rósł mi na białkach, dopiero później zaczęłam dodawać :)
    Już poprawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam ten biszkopt w wersji z proszkiem do pieczenia i bez i w obydwu wychodzi :) Modyfikowałam też ten przepis i zamiast budyniu użyłam kisielu owocowego, nie miałam budyniu owocowego i nie chciało mi się iść do sklepu, również wyszedł znakomity albo raczej wyszły, bo zamiast piec w firmie czy blaszce upiekłam w papilotkach i wyszły wspaniałe puszyste babeczki - na zewnątrz chrupiące a w środku mięciutkie i wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Początkowo też nie dodawałam proszku, bo był pulchny od białek, ale po jednym nieudanym "czymś" zaczęłam z ostrożności dodawać :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam :) Upiekłam biszkopt. Pięknie urósł. Ciutkę opadł, ale jest to jak na razie najlepszy biszkopt na Dukanie jaki mi wyszedł :) Nie wiem jak Ty to robisz, że masz takie świetne przepisy, ale dziękuję bardzo (widocznie mi trochę talentu brakuje, bo z moich kombinacji nie wychodzi nic ciekawego ;) ). Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Narayo,
    Ja po prostu mam to wszystko w głowie :) i rękach :) Więc przepisy same się pojawiają :) najbardziej mnie cieszy, że prawie nigdy nie robię czegoś niejadalnego :) Choć różne dziwadła robiłam :P
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  15. hej na jakiej wielkosci foremke pasuje ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  16. Średnią? taką maksymalnie do 24cm średnicy.

    OdpowiedzUsuń
  17. Aniu czy myslisz ,ze wyjdzie mi ten biszkopt w formie 24 x 11 ? :) i czy z 4 jajek i 2 łyzek budyniu powinien byc w porządku jak na moją formę?

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy te białka powinny być ubite całkiem na sztywno? Bo mi nie wyrósł ;(, ale wydaje mi się, że za mało ubiłam białka, ale mi się już mikser zaczął przegrzewać... (mam taki badziewny z biedronki ;p) I czy mogło mieć na to wpływ to, że jak rozbiłam pierwsze jajko, to mi żółtko wpadło do miski na białka? Bo próbowałam je wybrać łyżeczką, ale troszkę zostało...

    OdpowiedzUsuń
  19. Oczywiście, w żółtku tkwi problem i słabym ubiciu.
    Jak ci wpadnie żółto to już nie ma co na biskopt ubijać, bo beda lejące chocbys godzinę ubijała :(

    OdpowiedzUsuń
  20. a ile słodziku dodać? dodam, że mam tylko w tabletkach.

    OdpowiedzUsuń
  21. dodałam jednak 12 tabletek słodzika, i było w sam raz. Ale oprócz płaskiej łyzki kakao dodałam jedną łyżkę puddingu czekoladowego(zamiast waniliowego) więc potrzeba było tyle bo pudding czekoladowy jest troszkę gorzki chyba. dzięki za przepis:) bardzo smaczny biszkopt, zniknął szybko bo też niestety mało sycący:(

    OdpowiedzUsuń
  22. O! tak dużo? biszkopt to sama piana ubita, lekkie bardzo więc tu nie ma czym się "najeść" :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zalegała mi w lodówce nutella zrobiona kilka dni wcześniej i tak fajnie zgęstniała, więc pomyślałam, że idealnie nada się na krem. Zdecydowałam się na Twój biszkopt i chociaż sceptycznie podeszłam do jego wykonania, to udał się idealnie. Ładnie wyrósł i w środku był nie za mokry. Dodałam do niego odrobinkę zapachu rumowego i po przekrojeniu przełożyłam go nutellą. Po nocy w lodówce smaki się przegryzły i mogłam się dziś rozkoszować namiastką tortu rumowo-orzechowo-czekoladowego! Rewelacja ;-) Polecam :) i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciekawie :) super, że biszkopt sie udał :)
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Wypróbowałam - pycha :) Wielkie dzięki za bloga :) Ewa

    OdpowiedzUsuń
  26. Jak to możliwe, że biszkopt jest taki zółty? U mnie po dodaniu kakao zrobił się całkowicie brązowy. Dałem jedną płaską łyżkę kakao z biedry.

    OdpowiedzUsuń
  27. Bo na zdjęciu jest biszkopt bez kakao :) w przepisie napisane ejst, że na jasny biszkopt nie dodawac kakao :D

    OdpowiedzUsuń
  28. ale ze mnie lama, dopiero teraz doczytałem :D ale biszkopcik bardzo smaczny wyszedł
    uzylem budyniu waniliowego z gellwe, bardzo dobry

    OdpowiedzUsuń
  29. Nawiązując do pogody, to taka Lama na lodzie heh :P
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Pani Aniu,
    bardzo dziękuję za przepis. Zrobiłam biszkopciki (w formekach papilotkach - babeczki), wyszły prześliczne, wyrośnięte i pyszne. Uczę się diety w Pani kuchni i z Pani Kotem. Stronę uwielbiam, i proszę jeszcze ciągle pisać.
    Dukanki Panią kochają!

    Pozdrawiam serdecznie
    Pani imienniczka - Ania

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...