ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 26 lutego 2011

III. Tort owoce leśne - Dukan



 Najlepsze ciasto jakie udało mi się zrobić!! Jeśli lubicie smak owoców leśnych to coś dla was, jeśli nie przepadacie, to uwierzcie mi, ale zakochacie się w tym smaku :) Nie lubiłam smaku owoców leśnych, nie spodziewałam się, że wyjdzie taki smak i jestem miło zaskoczona efektem, który uzyskałam :)

CIASTO JEST BARDZO PROSTE, NIEPROBLEMOWE I DOŚĆ SZYBKIE W WYKONANIU!! 
robi się bardzo płynnie, jedna rzecz po drugiej :)
Jest więcej opisu ciasta niż roboty :)
  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki słodziku w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40gram budyniu lub skrobi
  • aromat waniliowy i maślany
  • 1 łyżka mleka
  • MARMOLADA: do posmarowania biszkoptu
  • 6 łyżeczek róży w proszku
  • słodzik do smaku (u mnie 6 tabletek)
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego (do smaku)
  • 200ml wody
  • "KRUCHY" PLACEK:
  • 3-4 tabl. słodziku
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki otrębów (2o+1p) lub (2,5o+1,5p)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat maślany lub waniliowo-śmietankowy
  • 1,5 łyżki serka homo (wziąć z porcji serka przeznaczonego na krem, jeśli nie mamy więcej serka homo)
  • 3 łyżki mleka w płynie
  • MASA JOGURTOWO-MALINOWA:
  • 400gram jogurtu
  • 300gram homo (-1,5 łyżki na kruchy placek)
  • słodzik do smaku
  • aromat cytrynowy!!
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 100ml syropu malinowego (zaprawy)
Opis zdjęciowy na dole i ogólny plan pieczenia.
I. Zalewamy różę wodą, dodajemy słodzik i kwasek i odstawiamy na bok.
II. Pieczemy biszkopt.
III. Pieczemy "kruchy" placek. I w czasie jego pieczenia lekko odparować (zagęścić) marmoladę na małym ogniu.
IV. Smarujemy biszkopt gorącą marmoladą, rolujemy od szerokiej strony na roladę. Kroimy w plastry grubości 1cm. wykładamy tortownice.
V. Przygotowujemy masę jogurtowo-malinową. Zalewamy, przykrywamy plackiem.


Na biszkopt:
1.Rozgrzać piekarnik na 200 stopni. Nie można biszkoptu włożyć do zimnego pieca.
2.Największą blachę, taką jak w komplecie do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
3.Oddzielamy żółtka od białek. Możemy najpierw ubić mocno białka ze szczyptą soli. 
4.Żółtka zasypujemy słodzikiem w proszku, proszkiem do pieczenia, budyniem i aromatami (zanim ubijemy białka) i miksujemy na gładko, dodajemy 1 łyżkę mleka w płynie. Miksujemy. Dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie. Wylewamy na blachę i szybko równo rozsmarować. Piec 10-12 min w 200 stopniach. (nie spiec mocno, bo piec piecowi nie równy).
5.Po wyjęciu wykładamy biszkopt na ściereczkę, zdejmujemy papier, przykrywamy wilgotną ściereczką i odwracamy go tak, by spód leżał na wilgotnej ścierczce. Smarujemy gorącą marmoladą wierzch biszkoptu.


W czasie gdy piecze się biszkopt, przygotowujemy kruchy placek:
1.Tortownicę wykładamy papierem.
2.Mieszamy suche składniki, dodajemy serek homo i mleko, na końcu jajko. Mieszamy dokładnie w miseczce. Przed końcem pieczenia biszkoptu wlewamy masę do tortownicy. Po wyjęciu biszkoptu zmniejszamy temp. na 180 i pieczemy ok 15-20 min, aż placek będzie suchy i dobrze wypieczony, wręcz kruchy :) Gdy będzie się piekł, może puchnąć, więc trzeba go nakłuć, by opadł.
3.Odstawiamy do przestygnięcia.


Masa jogurtowo-malinowa:
1. Rozpuścić żelatynę w ok ćwierć do pół szklanki gorącej wody.
2. Jogurt zmiksować z serkiem homo, słodzikiem, aromatem cytrynowym.
3. Cienkim strużkiem wlać ostudzoną żelatynę, ale zostawić ok 1,5 łyżki płynnej żelatyny.
4. Większą połowę białej masy wlać do tortownicy, wyrównać.
5. Do reszty dodać 100 ml syropu malinowego, miksując dodać resztę żelatyny. wlać na białą masę i lekko przemieszać lub zrobić wgłębienia łyżką. by uzyskać efekt fali biło różowej (jak na zdjęciu wyżej).
6. Nakryć plackiem kruchym. Odstawić do lodówki najlepiej na noc, bo dobrze stężało i placek ładnie zmiękł :)
7. ciasto po wyjęciu odwrócić od góry dnem i spód jest górą ciasta :D
1. Posmarować biszkopt marmoladą.
Zawinąć w roladę zaczynając od szerokiego brzegu.


2. Pokroić biszkopt na plastry grubości max. 1cm.
3. Ułożyć plastry biszkoptu w wyłożonej papierem tortownicy.
4. Wlać białą masę, a na nią malinową.
Przemieszać lekko widelcem.

5. Nakryć "kruchym" ciastem.

65 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie, podziwiam za pomysłowość:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie no padłam ! co za wyobraźnia jesteś niesamowita :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się. Jak tylko się przeprowadzę i będę miała normalny piekarnik, zrobię to! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Z tym ciastem to jest tak, że jak byłam dzieckiem, to gdzieś w jakiejś niemieckiej książce z przepisami widziałam zdjęcie tego ciasta i jedyne co pamiętam to to, że miało maliny w kremie.
    Tak mi się spodobało, że całe życie chciałam je zrobić, ale nie wiedziałam jak i co dodać.
    Ostatnio chciałam jakieś nowe ciasto wymyślić i przypomniałam sobie to :) tylko musiałam kilka dni zastanowić się nad tym co dodać do środka i jakie proporcje i miałam nadzieję, że uda mi się zrobić je za pierwszym razem, i myślę, że wyszło rewelacyjnie, tylko biszkoptu mi zabrakło, żeby było ściśle przylegające plastry wyłożone, dlatego trzeba zrobić go jak najdłuższy :)
    A nie spodziewałam się smaku owoców leśnych :)
    Szkoda tylko, że tak trudno było mi zrobić mu dobre zdjęcie bo wygląda w rzeczywistości bardziej niż nieziemsko :D

    OdpowiedzUsuń
  5. zakochałam się !!! Proszę Cię upiecz taki dla mnie, bo ja mam dwie lewe ręce do takich cudeniek !! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezla robota! :) I kto by pomyslal ze to ciasto jest dietetyczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ten tort jest naprawdę bardzo łatwy, więcej trwa opisanie go niż zrobienie :)
    Robi się wszystko, gdy pieką się ciasta, więc zajmuje on mniej niż godzinę, ale więcej niż 30 minut, bo tyle trwa mniej więcej pieczenie obu ciast :)
    Jak naszykujesz wcześniej składniki to naprawdę ci się uda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały tort napewno go zrobie , bo aż sie o to prosi :) jestes genialna naprawdę masz głowe pełną pomysłów.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Powiedz mi gdzie kupujesz syrop ? czy on jest bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
  10. Syrop (zaprawa do napojów) kupuję w Lidlu, jest bez cukru, zawsze była etykieta czerwna z 0%, teraz jest z malinami zielono-czerwona, kosztuje 1,29 za 1 litr. curu nie ma wogóle, tylko 0,1% soku z malin, albo koncentratu z soku z malin? W każdym razie to 0,1 to nawet nie 0,5 czyli nieodczuwalna dawka, to tak jak z proszkiem do pieczenia, jest w nim mąka a można :)

    OdpowiedzUsuń
  11. dzięki , widzisz kto pyta nie błądzi , spisuje sobie wszystko na karteczkę co gdzie kupić :)he he
    Jak mam czas to wertuję po półkach , można czasem trafić coś ciekawego.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest nawet post o produktach, które używam i gdzie kupuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. skorzystałam z tej ściągi :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Torcik może na dzień kobiet zrobię, mam w ten dzien urlop bo idę do neurologa to po powrocie do domciu do kawki na odreagowanie bedzie jak znalazł :) Jutro polecę ten przepis mojej koleżance z pracy , to pewnie jej szczęka opadnie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak robiłam ten, to wymyśliłam jeszcze inny :)
    dziś go robię, mam nadzieję, że wyjdzie smaczny i się nie rozleci, bo to prototyp :)

    OdpowiedzUsuń
  16. często klienci i moi współpracownicy (pracuję z samymi facetami,a koleżanki w pracy to są w innych oddziałach) są zdumieni że mam jedzenie dietetyczne a wygląda na bardzo kaloryczne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. oooo to czekam z niecierpliwość na kolejne cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda niesamowicie apetycznie! aż mam ochotę wgryźć się w monitor!

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepiękny tort i na pewno bardzo smaczny. Wspaniale umiesz dobrać składniki, nie ma tu za dużo otrębów ani skrobi. To naprawdę jest sztuka.
    Gratulacje.
    Mam pytanie o rozmiar tortownicy.
    Betty

    OdpowiedzUsuń
  20. Betty tortownicy nie mam teraz przy sobie by to sprawdzić, ale wiem, że ma mniej niż 28, ale więcej niż 20 więc na oko może 24?
    Najlepiej mieć małą tortownicę, to możesz ciasno ułożyć plastry biszkoptu i nie rozleje ci się tak masa jak mnie :) chyba, że ci tak się podoba :)
    Dla mnie priorytetem jest żeby można było zjeść dużo na raz :) A najlepiej całe :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jejku, ty jesteś kucharką czy po prostu talent wrodzony?;) twoje przepisy nie tylko cudownie smakuja ale jak wyglądają... Niesamowite, a to ciasto juz przebiło wszystko!

    OdpowiedzUsuń
  22. Chyba talent wrodzony :) Kocham gotować :) Pichcę od dziecka i to moja największa pasja :) Żałuję, że nie mam fotek z tego co robiłam przed dietą, tylko kilka mam :( Ciasto smakuje chyba nawet lepiej niż wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Przyjemny widok! Podziwiam nakład pracy włożony w to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Nakład pracy był baardzo mały :)
    wygląda na bardziej skomplikowane, niż jest w rzeczywistości.. Jednym słowem jest banalne :D

    OdpowiedzUsuń
  25. wyglada wspaniale.postaram sie go zrobic jak bede miala troszke wolnego.

    OdpowiedzUsuń
  26. No i zrobiłam. Piekarnik mam do dupy, i wyszło co wyszło. Za miesiąc się przeprowadzam i będę miała normalny piekarnik itd więc będzie można poszaleć. Mimo wszystko nie mogłam się powstrzymać i ukroiłam kawałek... PRZEPYSZNE! Masz genialne pomysły, kobieto!! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. A co ci nie wyszło? szkoda, że nie podesłałaś fotki.
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. tak się zastanawiam czy można by zamiast marmolady posmarować biszkopt nutellą?

    OdpowiedzUsuń
  29. Można by, ale nie gwarantuję, że w tym zestawie smakowym będzie to do siebie pasować :D
    Można nawet galaretką zalać tężejącą :)

    OdpowiedzUsuń
  30. może jednak spróbuję i zrobię masę waniliową i kakaową i może coś z tego wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. :) W tym zestawie co podałaś, będzie na pewno dobre :D i będzie świetnie wyglądać :D

    OdpowiedzUsuń
  32. Zamierzam w najbliższym czasie zrobić ten pysznie wyglądający tort i zastanawiam się, czy może kruchego placka nie zastąpić kruchym spodem z przepisu na tort maślano-orzechowy (w którym udały Ci się proporcje ;)) Co o tym myślisz ? Proszę o radę ;))
    Madzia

    OdpowiedzUsuń
  33. Madziu uwierz mi, że nie zmieniaj spodu :)
    Już wczesniej dziewczyny na gg pytały i naprawdę, to ciasto musi mieć taki a nie inny spód :D On jest grubszy niż ten drugi i ma inną fakturę, która jest potrzebna do tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Ok, zrobię jak mówisz ; )
    Mam nadzieję, że mi wyjdzie ; D
    Madzia

    OdpowiedzUsuń
  35. Biszkopt jakiś taki dziwny, i ten kruchy placek. Ogólnie wszystko się tam dziwnie piecze :/ Ale niebo w gębie! :D

    Zmieszanie aromatów śmietankowego i waniliowego niemalże wywołało u mnie zapachowy orgazm ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Wyszło przepyszne ! Zamiast marmolady dałam galaretke, ale i tak było super ;)
    http://img33.imageshack.us/i/dsc03591yw.jpg/

    Madzia

    OdpowiedzUsuń
  37. Ślicznie wyszedł!!
    Jaką miałaś tortownicę? bo ja za dużą i nie miałam tak ładnie ściśnięte jak ty :)
    A jak smakowało z galaretką? chyba już nie jak owoce leśne?

    OdpowiedzUsuń
  38. Tortownice miałam taką dość małą ;) Galaretka była z syropu malinowego, dlatego wyszedł tort malinowo-jogurtowy ; D

    Madzia

    OdpowiedzUsuń
  39. No naprawde jestes genialna : )) przepis wyprobowany, kilkakrotnie - z baaardzo pozytywnym skutkiem : ))) Mala modyfikacja- zamiast syropu owocowego -wyciag z herbaty; (i na tym motywie do wyprobowania kolorowe i smakowe ptasie mleczko : )) ); a marmolada tez w wersji z herbaty - wisniowa ;)
    hehe, tak sie zastanawialam czy jest cos czego by sie nie dalo przerobic na dukana ;) ... moze duszaki :P oby tak dalej : ))

    OdpowiedzUsuń
  40. Coś takiego: http://drutyimotki.blox.pl/2008/10/Duszaki-lub-pieczone.html : )
    Zrobiłas placki ziemniaczane bez ziemniakow (tez probowalam, pyszne : ))) ), wiec moze i takie sie da ;)

    OdpowiedzUsuń
  41. Nie znam tego.. A nie można po prostu pominąć te ziemniaki? Nigdy tego nie jadłam i nie mam pojęcia jak powinno smakować.. Skąd to pochodzi?

    OdpowiedzUsuń
  42. Ciacho wspaniale smakuje i swietnie się prezentuje , aż nie chcieli mi uwierzyć ,że to dietetyczne

    https://picasaweb.google.com/108867886559661707070/Ciacha02?authkey=Gv1sRgCNGMnKWooMT0mgE#5588280161845137874

    OdpowiedzUsuń
  43. Zrobiłam na wczorajsze swoje urodziny. Wyszło bosko a smakowało jeszcze lepiej :) dzieki wielkie

    Marzena

    OdpowiedzUsuń
  44. A gdzie można znaleźć tą różę w proszku???

    OdpowiedzUsuń
  45. Temat róży przewijał się wiele razy :) i jest w liście produktów :)
    Jeśli nie znajdziesz w zielarskim, to możesz kupić tutaj:
    http://www.doz.pl/apteka/p22395-Owoc_dzikiej_rozy_bez_nasion_prosz._200_g

    OdpowiedzUsuń
  46. Dziękuję;* I przepraszam za moje gapiostwo;D

    OdpowiedzUsuń
  47. ciasto w lodowce powiem tak ze idealne proporcje na biszkopt chyba jak dotad najlepszy biszkopt ktory upiekłam. ciasto sie mrozi i niedługo mam zamiar je skosztować będzie słodko dziękuje za to ze powstał ten blog.
    pozdrawiam fajnie by było gdyby było więcej filmików ale i tak jest superr ode mnie same +++++++

    OdpowiedzUsuń
  48. Wiem, że z filmikami byłoby lepiej, ale nie jestem fizycznie w stanie tego robić :( choć muszę w końcu to jakoś ogarnąć :)
    Mrozisz to ciacho? w sensie lodowy tort? czy miałaś na myśli chłodzi?
    W każdym razie czekam na relację smakową :D

    OdpowiedzUsuń
  49. Nie lodowy to on nie był ale w smaku mniam mniam.Na dzień mamy go zrobiłam i poczęstowałam gości każdy zachwalał jego smak cytrynowo malinowy był boski idealny pod każdym względem biszkopt troszkę się przypiekł i nadał smak takiej prażonej kawy spotęgowało smak i z całej tortownicy został mi jedynie mały okruszek którego wszamałam :-) Tort sernik w jednym a zamrożona masa smakuje jak prawdziwe śmietankowo cytrynowe lody i do tego dukanowskie.

    Buziole wielkie radość moja ogromna za wszystko inne zapłacę kartą MasterCard :)

    OdpowiedzUsuń
  50. tzn po zamrożeniu ta masa tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  51. Tak sie wlasnie zastanawiam,czy menszowi torta popelnic na urodziny za tydzien... Troche gosci przyjedzie, albo grill bedzie albo kurach w sosie cebulowym (bo to sie samo prawie robi) z jakas salata ale na slodko by sie cos przydalo, na pewno sernik na zimno, moze moje kochane tiramisu, ale urodziny, nawet 18x2+1 ;-) bez torta to nie urodziny...Chyba ze inny polecasz bardziej???

    OdpowiedzUsuń
  52. Agro,
    trudno polecić mi inny, jeśli ten ci się podoba.
    Powiem, że na pewno zrobi świetne wrażenie na gościach już za sam wygląd :)
    Ale czy wolałabyś inny smak? albo inny zestaw kolorystyczny czy smakowy lub wogóle inny to od ciebie zależy :)
    Zobacz inne torty :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Aniu,biszkopt z Twojego przepisu,przelozony nutella dukanowa,(w wersji bez kakao),zrolowany w rolade i pokrojony w mniejsze roladki :-) Cudo !Takie ciacha,ze mucha nie siada :D I w koncu bez otrebow ! Dzieki za przepis i polecam:-)

    OdpowiedzUsuń
  54. Zrobiłam ,zarąbiste....

    OdpowiedzUsuń
  55. Muszę przyznać, że nie jestem na Dukanie, nie mam wskazań, aby na Dukana przejść, ale .. ja też chcę jeść tylko Twoja cudenka:)!
    Jesteś niesamowita,
    nie spotkałam się w Internecie z bardziej pomysłowymi przepisami.

    OdpowiedzUsuń
  56. Dziękuję ;;)
    To jedzonko tak naprawdę może jeść każdy nie tylko na diecie :) bo jest dobre i nie ma zbędnych tłuszczów i cukrów a więc zdrowe :D

    OdpowiedzUsuń
  57. Wygląda wspaniale! Jutro go zrobię jako tort urodzinowy dla koleżanki (też na Dukanie :) )
    Sprawy techniczne: Jak się wciśnie wersję "do druku" to w wykazie brakuje składników na masę jogurtowo- malinową.
    Ps. Ogólnie uwielbiam Twojego bloga i ciekawe przepisy w nim zamieszczone.
    Pozdrawiam
    Alina

    OdpowiedzUsuń
  58. Alina,
    i jak wyszło?
    Drukowanie mieli naprawić, więc może już działa normalnie? ewentualnie skasowałaś fragment? najechałaś na tekst przypadkiem i kliknełaś?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...