ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 25 lipca 2011

Enchilady - Dukan

NALEŚNIKI 5 sztuk:
  • jajka (użyłam 6sztuk, ale były bardzo malutkie, więc większych 4-5)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (koniecznie)
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
Teflon rozgrzać na małym ogniu (duży palnik).
Skrobię zalać mlekiem, rozmieszać w kubeczku, jajka roztrzepać, wlać skrobię, dodać sól.
Smażyć niezbyt cienkie naleśniki (u mnie 1 naleśnik = niepełna średnia nalewka wazowa)


NADZIENIE
  • mięso mielone (ugotowane wcześniej) użyłam pojemności pudełka po maśle
  • garść fasolki szparagowej
  • 1 mała/średnia cebula
  • garść pokrojonej w kostkę i ugotowanej marchwi
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawy: pieprz czarny, bazylia, czosnek, chilli
Warzywa pokroić w kostkę (fasolkę można rozdrobnić na mniejszą), udusić na małej ilości wody, dodać mięso i koncentratu do smaku, doprawić.
Nakładać po 1-2 łyżki nadzienia na naleśniki i zawijać w rulony, następnie zawinąć końce enchilad pod siebie i układać ciasno w naczyniu żaroodpornym/małej blasze/brytfance zwinięciem do dołu.
UWAGA! naczynie dobrać tak, by nie było luzów miedzy naleśnikami.


NA WIERZCH:
  • mieszanka koncentratu z wodą (tak, by koncentrat był trochę rzadszy)
  • ser
  • oregano lub przyprawa do pizzy
Rozgrzać piekarnik do 175*.
Ser starkować na dużych oczkach. Polać enchilady koncentratem wymieszanym z wodą, posypać serem i przyprawami.
Zapiekać średnio 20 minut :) Aż ser się rozpuści.

15 komentarzy:

  1. Dzisiaj będę robiła :)
    Specjalnie mielone rozmroziłam.

    Dam znać jak wyszło :)

    Lili

    OdpowiedzUsuń
  2. I jak mówiłam tak zrobiłam :)
    Pyszne to i wytwornie wygląda.

    Lili

    OdpowiedzUsuń
  3. Lili,
    fajnie, że wyszło ci "wytwornie"
    Ładne określenie :) Uwielbiam robić enchilady, wyglądają rzeczywiście elegancko na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne:) Dzisiaj miałam na obiadek- łatwe i szybkie danie, nawet na dni czysto proteinowe bo moja wersja dzisiejsza taka właśnie musiała być:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam lekkiego zgryza, ze skrobia kukurydziana u mnie w Szwecji nie ma problemu, natomiast czystej skrobii ziemniaczanej nie znalazlam, znalazlam jakis zageszczacz do sosow, ale on jest z maltodekstryna i z cukrem mlecznym, z kolei na opakowaniu maki ziemniaczanej potatismjol, stoi jak byk w skladzie tylko potatisstarkelse czyli wlasnie skrobia zmieniaczana...Wlasnie zaczynam smazyc nalesniki na tej mace, zobaczymy co wyjdzie i mam nadzieje,ze to rzeczywiscie JEST skrobia ziemniaczana...

    OdpowiedzUsuń
  6. Agro,
    na mące ziemniaczanej nawet w Polsce jest napisane w składzie skrobia :)
    Mąka i skrobia ziemniaczana to TA SAMA rzecz :D
    Ziemniaczana idealnie pasuje do naleśników, bo są takie elastyczne wtedy, na kukurydzianej byłyby "rwące"

    OdpowiedzUsuń
  7. Ufff to mi ulzylo :-P ze to jednak wlasciwy produkt. Ja wiesz karnie od poczatku tylko na skrobii kukurydzianej wszystko robilam, a ze do zalozonego celu jeszcze jakies 2kg u mnie a ok 6kg u mensza, to nie chce zaprzepascic stosujac nie to co trzeba...Z drugiej strony od samego poczatku staram sie gotowac dobre rzeczy i probowac caly czas nowych przepisow, ja nie wymyslam sama ale lubie wyprobowywac przepisy innych, zebysmy sie nie znudzili dieta ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie to pyszne!!! i jakie łatwe dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  9. hej mam pytania maka a skrobia ziemniaczana to to samo ? ;d

    OdpowiedzUsuń
  10. Oczywiście, że to samo :)
    Aczkolwiek inaczej jest w przypadku kukurydzianej, tutaj do 2 różne rzeczy :)
    Ale ziemniaczana jest jedna, jakkolwiek nazwana :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobre, dobre, bardzo dobre :)! Magda

    OdpowiedzUsuń
  12. Dużo bym dała żeby ktoś mi takie frykasy robił codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. To jest takie pyszne , że gości na moim stole często . Farsz trochę modyfikuje. Wrzucam cebule na patelnie , dodaje mielone , por na półtalarki i marchewkę starkowaną .
    Świetne są Twoje pomysły Aniu. Pyszna kuchnia . 15 kg mniej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Farsz jak najbardziej dowolny :) można zrobić też w wersji wege :)
      A danie świetne, bo prezentuje się cudnie i przygotować można o każdej porze a później tylko zapiec.

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...