ZNAJDŹ PRZEPIS

wtorek, 25 października 2011

Jajecznica z Serkiem Wiejskim - Dukan

  • 2-3 jajka
  • ćwierć szklanki mleka
  • sól
  • natka pietruszki suszona lub posiekany szczypior
  • opcjonalnie szczypta tymianku
  • wędlina pokrojona
  • opcjonalnie drobno posiekana cebulka
  • 2-4 łyżki serka wiejskiego
Jajka powinny być lekko ścięte, tak by zachować najlepsze jego wartości :) Połączenie gorących jajek i chłodnego serka wiejskiego jest niesamowicie pyszne.
  1. Teflon rozgrzać, wrzucić wędlinę(jeśli dajemy cebulę to również dodać, ale z 2 łyżkami wody), obsmażać do zrumienienia. 
  2. Jajka roztrzepać lekko z solą, wlać na patelnię, zmniejszyć gaz, wlać mleko i smażyć mieszając często. 
  3. Doprawić pod koniec natką/szczypiorem/tymiankiem. 
  4. Na talerz nałożyć z jednej strony serek wiejski, obok jajecznicę, całość posypać pieprzem czarnym.

4 komentarze:

  1. mleko do jajecznicy? dziwne, a dobrze to chociaz smakuje?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak się robi jajecznice na mleku zamiast oleju, mleko odparowuje, zapobiega przywieraniu jajek. Ponad to jajecznica na mleku istnieje od lat również w normalnej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdyby tak tę jajecznicę wymieszać z serkiem wiejskim na patelni. Teoretycznie śmietanka z serka mogłaby zastąpić częściowo mleko, a granulki pod wpływem temperatury pewnie troszkę by się rozpuściły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można :) ale krótko co by serek się nie rozwarstwił, choć jajka powinny go zemulgować, ale na patelni nigdy nie wiadomo :) możesz dodać serek pod koniec smażenia pomijając mleko.

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...