ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 10 października 2011

Zupa Szczawiowa I - Dukan

Chociaż powinniśmy uważać na szczawiany itp, to nie można odmówić sobie choć trochę zupy szczawiowej z jajeczkiem jeśli uwielbia się go tak jak ja lubię :)
Zupa kwaskowa, bardzo szczawiowa :)
  • 250g szczawiu pokrojonego (lub trochę mniej jeśli chcemy mniej kwaskową)
  • 800ml wody
  • 1,5 kostki rosołowej
  • 1 cebulka
  • czosnek kilka ząbków
  • pieprz czarny
  • 1-4 łyżek jogurtu
  • 3 ugotowane jajka
Szczaw oczyścić i pokroić. Cebulę i czosnek posiekać drobno. 
W garnku rozpuścić kostki na 2 łyżkach wody na pastę, wrzucić cebulę z czosnkiem i dusić mieszając 2 minuty, wlać wodę, zagotować, wrzucić szczaw.
Gdy szczaw zmięknie (właściwie się go nie gotuje długo, tyle co do zmiany koloru) doprawić pieprzem.
Zdjąć z gazu, zmiksować dokładnie całość.
Jogurt wymieszać z kilkoma łyżkami zupy, wlać, zamieszać i dodać pokrojone jajka.
WAŻNE! Jeśli zupa ma być na kilka dni polecam nie pozostawianie w nich jajek, ale dodawanie ich bezpośrednio do talerza. Ponieważ jajka trochę zmieniają smak swój jak i zupy jak przeleżą w niej :)

6 komentarzy:

  1. a co szczawiu nie wolno?

    OdpowiedzUsuń
  2. Można, ino mało :P żeby się nie zakwasić dodatkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojoj to chyba nie ugotuje hehe bo ja bym pewnie gar zjadla na raz :-) aga kg

      Usuń
    2. To zrób z małej porcji takiej na raz i już :)

      Usuń
  3. Uwielbiam zupkę szczawiową:):):) Właśnie dziś sobie ugotoweałam i wyszła PRZEPYSZNA...:D

    OdpowiedzUsuń
  4. To polecam ci jeszcze jedną szczawiową, z nowego przepisu powinien być na stronie głównej jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...