ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 7 listopada 2011

Jajka Po Benedyktyńsku - Dukan

  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu (żeby żółtko się nie rozlało) + woda do gotowania
  • kromka dowolnego chleba,bułka z patelni lub lniano-otrębowy z mirofali bez jajek
  • opcjonalnie Ser Piórko
  • sos serowy nr 2 (z połowy porcji, doprawiony dodatkowo czosnkiem)
  • plasterki wędliny drobiowej (najlepiej z wędzoną otoczką)
W oryginale powinno znajdować się: bułka/muffin/kromka, boczek smażony, sos holenderski :) 
Moja wersja jest ekstremalnie light ;)
Polecam na śniadanie lub kolację, dla mnie idealne jedzenie!
  1. Gotową kromkę chleba/bułkę/chlebek z mikrofali opiekamy lekko na patelni lub nakładamy tarkowany ser i zapiekamy chwilę w piekarnik lub mikrofali, ułożyć na to plastry wędliny. 
  2. W niskim garnku zagotować wodę z octem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy tak, by nie bąbelkowała mocno. Jajko gotujemy tylko tyle, by białko się ścięło (ja gotowałam ok 1-1,5 minuty) 
  3. Aby jajko się nie rozwaliło mamy 2 opcje: wbić jajko do kubeczka wyłożonego folią spożywczą, następnie łapiemy folię i zbieramy rogi tworząc "sakiewkę" i wkładamy do gotującej wody, trzymając folię. LUB wlewamy z kubeczka powoli, trzymając bezpośrednio nad wodą i od razu po wlaniu mieszamy by białko owinęło się dookoła żółtka (trudne i często nie wychodzi). 
  4. Jajko układamy na przygotowanym chlebku z serem i wędliną, polewamy sosem, posypujemy odrobiną pieprzu, nacinamy lekko jajko i napawamy się pięknym widokiem rozlewającego się żółtka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...