ZNAJDŹ PRZEPIS

czwartek, 24 listopada 2011

Naleśniki Makowe - Dukan

  • Nadzienie Makowe:   
  • kostka twarogu np. Zielona Łąka
  • słodzik do smaku
  • ok. 1 łyżeczki maku
  • opcjonalnie aromat np cytrusowy lub do makowca
  • jogurt/maślanka/kefir do rozrobienia masy
  • Naleśniki:
  • 150g serka homo (użyłam Vian)
  • 6 tabl słodziku
  • 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • aromat do makowca (lub mieszanka migdałowego (klik) i rumowego (klik))
  • 2 jajka
Wartość białkowa z konkretnych produktów to: 67g (uwzględniając użycie 250g twarogu Zielona Łąka)
  1. Wszystkie składniki na nadzienie utrzeć łyżką.
  2. Dodać tyle jogurtu by twaróg nie był suchy, ale niezbyt luźny.
  3. Odstawić. 
  4. Rozgrzać teflon, uprzednio przetrzeć go ręcznikiem z olejem.
  5. Wszystkie składniki na naleśniki roztrzepać według podanej kolejności. 
  6. Usmażyć 4 naleśniki, przełożyć nadzieniem.

12 komentarzy:

  1. Chyba zakochałam się w Twoim blogu! Tyle tu inspiracji!

    OdpowiedzUsuń
  2. To miło :)
    A przy okazji pod każdym przepisem masz serduszko do polubienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A od kiedy to na Dukanie możemy jeść mak i skrobię ziemniaczaną?!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pewnie od wtedy, kiedy zadajemy takie głupie pytania :D

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy zamiast mąki można użyć sody, na pierwszej fazie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie rozumiem.. po co ci soda?
    Jak nie dasz skrobi ziemniaczanej, to się nie zetnie, a jak się nawet zetnie to się rozwali i będzie jajecznica.
    Mak na uderzeniówce też odpada.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanko, a w gotowaniu jestem początkująca. Czy robi różnicę jeśli zamiast skrobi ziemniaczanej dodam kukurydzianą? Muszę też dodać że twój blog to dla mnie przeogromne źródło inspiracji:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak, ziemniaczana nadaje elastyczności masie, inaczej ją zagęszcza.
    Kukurydziana bardziej ścina, masa będzie rwąca.
    Więc jeśli chcesz, żeby naleśniki sie nie rozerwały, musisz użyć ziemniaczanej :)
    Aczkolwiek i na kukurydzianej moga się udać, ale zazwyczaj ostatni hehe :D

    OdpowiedzUsuń
  9. wszystko wygląda pięknie -ale niestety używasz produktów zakazanych.
    Sztuką jest zrobić cudo - ze składników dozwolonych....

    OdpowiedzUsuń
  10. Doinformuj się, dopiero po tym pisz komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wypróbowałam - pycha :) Wielkie dzięki za bloga :) Ewa

    OdpowiedzUsuń
  12. wlasnie je jadlam co za cudo:-) tyle ze zamiast twarogu srodek z serem homo:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...