ZNAJDŹ PRZEPIS

piątek, 14 grudnia 2012

Zupa Zimowa - Dieta Dukana

Zimą, gdy witamin brak i mrozy za oknem, potrzeba nam dużo witamin i ciepła. Miks łatwo dostępnych i tanich warzyw w zupie z pewnością zadowoli każdy brzuszek, zwłaszcza, że jest to duża porcja więc przy zimowo-przedświątecznym braku czasu jest świetną, szybką i ciepłą opcją na jedzenie. I tanią :)
  • 1 cebula
  • kawałek chudej szynki wędzonej drobiowej lub wieprzowe
  • 2 litry wody
  • 4 kostki do zup (użyłam 3 drobiowe i 1 żeberkową)
  • 300g korzenia pietruszki
  • ok. 600-700g marchwi
  • 500g korzenia selera
  • 3 garście zieleniny - mieszanka: por z liśćmi,natka pietruszki, liście selera (posiekane drobno)
  • 200g serka wiejskiego
  • pół szklanki jogurtu naturalnego 
  • 1-2 garście kopru (swojski, zamrożony)
  • pieprz czarny
  1. Cebulę i szynkę posiekać drobno.
  2. Na patelni rozpuścić 1 kostkę drobiową w 0,5 szklanki wody.
  3. Dodać cebulę z szynką, poddusić pod przykryciem aż puści wodę i zmięknie.
  4. Odparować bez przykrycia i zrumienić mocno.
  5. Odstawić.
  6. Warzywa obrać i pokroić w małą kostkę.
  7. Zagotować wodę.
  8. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać 3 kostki, zieleninę (bez kopru) i warzywa.
  9. Gotować do miękkości (20-25 minut).
  10. Wyjąć część warzyw, dodać odrobinę płynu z zupy i zmiksować blenderem na gładko.
  11. Przelać zmiksowaną masę do zupy.
  12. Serek wiejski i jogurt wymieszać z koprem.
  13. Zagotować zupę, gdy zacznie wrzeć dodawać po trochu płynu do serka, by go zahartować.
  14. Wlać na gotującą się zupę rozrobiony serek z koprem.
  15. Dodać cebulę z szynką.
  16. Zagotować, doprawić pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...