ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 26 stycznia 2013

Zupa Krem Warzywna Wariacja - Dieta Dukana

  • 1-2 ćwiartki kurczaka (oczyszczone ze skór, umyte, podzielona na części)
  • 1 pomidor (sparzony i obrany ze skóry)
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • gruby plaster korzenia selera
  • 2 marchewki
  • kawałek pietruszki
  • kapusta biała (ilość dowolna, dodałam gruby plaster)
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól (lub przyprawa do zup, opcjonalnie kostki do zup)
  • pół miseczki posiekanej mieszanki zieleniny: koper, natka pietruszki, por i łodygy selera (z korzenia)
  • 800ml wody
  • pieprz czarny
  • ogórki kiszone (pokrojone w kostkę)
  1. Mięso włożyć do dużego garnka.
  2. Warzywa umyć, obrać i pokroić w równe kostki.
  3. Włożyć do garnka, dodać resztę składników (prócz zieleniny, pieprzu i ogórków).
  4. Zalać wodą.
  5. Gotować na maleńkim ogniu do miękkości mięsa (będzie lekko odchodzić od kości).
  6. W połowie czasu posolić i dodać zieleninę.
  7. Po ugotowaniu wyjąć mięso, zupę ostudzić i wyjąć liście laurowe i kulki ziela.
  8. Zmiksować zupę blenderem.
  9. Doprawić pieprzem.
  10. Przelać do talerzy, wierzch posypać  ogórkiem.
*Ogórków kiszonych nie dodawać do garnka z zupą, ale bezpośrednio przed spożyciem.
Mięso można podzielić na małe kawałki i dodać do zmiksowanej zupy lub zjeść w całości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...