ZNAJDŹ PRZEPIS

wtorek, 5 lutego 2013

Puree z Pietruszki z Sosem Grzybowym - Dieta Dukana

Danie typowo obiadowe - puree jak ziemniaczane, ale z lekkim sosem mocno grzybowym, sadzone jajko pasuje tu idealnie.
Mam nadzieję, ze dobrze opisałam poszczególne etapy, bo w jednym czasie używane są 3 palniki, choć nie jest to problematyczne, bo nic nie mieszamy :)
  • 0,5 szklanki połamanych suszonych grzybów
  • 1 bardzo duża pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 0,5 kostki grzybowej
  • 0,5 łyżeczki oleju (dukan zezwala na 1 łyżeczkę, ale tyle nie jest potrzebne)
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • przyprawy: pieprz czarny, natka pietruszki, opcjonalnie dodatkowe przyprawy.
  • jako dodatek: jajko sadzone
  1. Grzyby włożyć do małego garnka, zalać 1 szklanką wody.
  2. Odstawić do namoczenia na 2 godziny.
  3. Pietruszkę obrać i pokroić w równą kostkę.
  4. Cebulę posiekać drobno.
  5. Grzyby postawić na gaz pod przykryciem, po zagotowaniu dodać 0,5 kostki grzybowej i zmniejszyć gaz do minimum.
  6. Gotować 30 minut.
  7. W małym garnku zagotować 1 szklankę wody z odrobiną soli.
  8. Dodać pietruszkę, gdy woda znów zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz do minimum.
  9. Gotować ok. 20 minut pod przykryciem, aż będzie bardzo miękka.
  10. Rozgrzać patelnię, dodać cebulę, nakryć pokrywą, gdy trochę zmięknie dolać oleju, smażyć bez przykrycia na maleńkim ogniu do mocnego zrumienienia.
  11. Cebulę podzielić na 2 części i pozostawić na patelni do ostudzenia.
  12. Gdy grzyby i pietruszka będą ugotowane - odlać wodę z pietruszki do grzybów, pietruszkę odstawić na bok.
  13. Skrobię rozmieszać z odrobiną wody.
  14. Część cebuli dodać do rozmieszanej skrobi, zagotować ponownie grzyby i wlać masę mieszając, aż zgęstnieje.
  15. Pietruszkę zmiksować blenderem, dodać resztę cebuli i przyprawy. Wymieszać dokładnie.
  16. Podawać puree z sosem oraz jajkiem sadzonym.

4 komentarze:

  1. Czy mogę czymś zastąpić skrobię kukurydzianą? Myślisz, że placek wyjdzie jeśli jej w ogóle nie dodam? :)gdzie ją kupujesz? można ją dostać w zwykłych sklepach? Dziękuję za odp :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ups pomyłka, poprzedni komentarz miał być dodany pod Twoim najnowszym postem z plackiem z dżemem żurawinowym.

    OdpowiedzUsuń
  3. W przepisie na dole napisałam, że można użyć puddingu który jest na kukurydzianej, ewentualnie jeśli nie masz lidla to możesz spróbować z budyniem :)
    Nie wiem jakie masz sklepy, więc trudno powiedzieć gdzie kupisz skrobię kukurydzianą, u mnie jest w Leclerc, społem, stokrotce, delimie, i chyba tylko tam kupowałam, w innych sklepach typu biedronka nie ma na pewno, bo to małe sklepiki, ale może w realu też być?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Ci bardzo za odpowiedz :) zastanawiam się jeszcze co jest w tej skrobi, że można jej używać na diecie dukana... rzeczywiście jest mało kaloryczna? widziałam też, że używasz często skrobi ziemniaczanej, to jest to samo co mąka ziemniaczana??? A tak poza tym to cudowny ten Twoj blog, niesamowicie fajne przepisy :) gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...