ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 1 czerwca 2013

Kapuśniak z Kapusty Kiszonej (gęsty) - Dieta Dukana

Dla mnie idealny kapuśniak jest kwaśny i lekko pikantny, jeśli kapusta po ugotowaniu wyda się nadal zbyt kwaśna, wystarczy dolać szklankę wody i gotować 2-3 minuty.
Jeśli chcecie rzadszy kapuśniak, wystarczy zmniejszyć ilość marchwi i pietruszki (1 mała marchew i mały kawałek pietruszki).
W 3 (królewskie) i 4 fazie można dodać podgotowane ziemniaki.
  • 200g kiszonej kapusty (nie odciskanej)
  • 2 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • kawałek pietruszki (wielkości małej marchwi)
  • 2 małe marchewki
  • 0,5 cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  •  sól (dałam 1 płaską łyżeczkę)
  • przyprawy: majeranek, papryka słodka, natka pietruszki, pieprz czarny, dodatkowo czosnek granulowany
  1. Kapustę posiekać drobno, przełożyć do garnka, dodać liście i ziele, zalać 3/4 szklanki wody.
  2. Gotować kapustę na małym ogniu aż zmięknie.
  3. Pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce (duże oczka), odstawić.
  4. Cebulę posiekać drobno, czosnek zmiażdżyć i pokroić, zeszklić na patelni na łyżeczce oliwy.
  5. Do ugotowanej kapusty dolać 4 szklanki wody, zagotować i dodać warzywa z cebulą.
  6. Gotować kilka minut aż warzywa zmiękną. Całość doprawić.

5 komentarzy:

  1. Już nie mogłam się doczekać Twojego wpisu:) I nie zawiodłam się:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A za mną tak kapuśniak chodził.....zaraz jutro wypróbuję...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojeju jeju!!!! Już zaraz biegnę do jarzyniaka po kapuchę! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...