ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 14 marca 2015

Węgierski Gulasz Wołowy - Dieta Dukana

Kremowy gulasz z papryką świeżą jak i wędzoną ma niesamowity smak i aromat. Smakuje wyśmienicie jako samodzielne danie.
  • 500g wołowiny pokrojonej w większą kostkę
  • 1 łyżka oleju (używam kokosowego)
  •  szklanki wody
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  •  2 duże liście laurowe
  1. W szerokim garnku rozgrzać olej. Na duży ogniu obsmażyć wołowinę.
  2. Wlać 2 szklanki wody, dodać ziele i liście laurowe.
  3. Zagotować, zmniejszyć gaz do minimum i gotować 30 minut. W międzyczasie zebrać szumowiny (szara piana).
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 6 dużych pieczarek pokrojonych w półkrążki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1  łyżka skrobi kukurydzianej 
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pieprz czarny mielony
  1. Skrobię i koncentrat rozmieszać z odrobiną wody, odstawić.
  2. Dodać wszystkie warzywa, sól i paprykę wędzoną do garnka z wołowiną, gotować do miękkości (u mnie 1 godzina).
  3. Rozrobioną skrobię z koncentratem wlać do gulaszu, ciągle mieszając zagotować.
  4. Całość doprawić solą i dużą ilością pieprzu.
*Opcjonalnie dodać 1 łyżeczkę masła dla podkręcenia smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...